pondělí 27. října 2008

Čaj Tuaregů

…je také často nazýván mátovým čajem.

Tento nápoj se připravuje podle tradičních postupů v zemích severní Afriky a Blízkého východu. Mátový čaj (v arabštině شاي بالنعناع,, shāy bil n'anā', nebo spíše častěji v dialektu at tay) je prostředkem společenského života. Při servírování čaje se udržuje takřka ceromoniální obřad nalévání tohoto nápoje do skleniček. Zatímco příprava a vaření čaje je čistě úkolem žen, samotné jeho servírování a nalévání je výhradně mužská záležitost.

Příprava čaje není úplně tím jednoduchým úkolem jako jsme zvyklí z příprav porcovaných čajů.

Do čajové nádoby vsypeme půl hrsti sušeného zeleného čaje, nejlépe značky chun mee nebo zhu cha. Čaj zalijeme nejprve půl šálkem vroucí vody. Nádobu přikryjeme a necháme čajové lístky se uvolnit, přičemž dojde k jejich pročištění. Po jedné minutě vodu slijeme do sklenice a nalijeme do nádoby znovu půl šálku horké vody k druhému „pročištění“. Opět pak po jedné minutě vodu z konve slijeme do sklenice. Slitý louh z pročištěného čaje můžeme vylít do odpadu. Teprve pak vložíme do nádoby plnou hrst čerstvé máty, přidáme cukr (velmi mnoho cukru, pro toto množství máty by se použily 4 polévkové lžíce cukru) a celé zalijeme vroucí vodou až do naplnění čajové nádoby. Nádobu přikryjeme pokličkou a necháme louhovat tři až pět minut. Poté slijeme čaj z konve do sklenice a přelijeme jej zpátky do čajové nádoby – tento postup zopakujeme ještě tři až pětkrát za sebou, čímž docílíme lepší promíchání ingrediencí a tekutiny v čajové nádobě. Teprve pak lze čaj podávat. Čaj se do sklenic lije z výšky.

Čajová nádoba má v sobě již sítko, takže není třeba se obávat, že bychom naléváním čaje vyplavili do sklenic také kousky lístků zeleného čaje nebo máty.


1 komentář:

Anna Kaválková řekl(a)...

Já čaje piju jen když mi to lékař přikáže. Mám radší kávu, ale taky si vybírám. Velmi ráda bych si pochutnala na nějaké neznámé kávě. U pokrmu o kterém tak krásně píšeš, bych chtěla taky typyckou společnost a jejich kultúru stolování