neděle 26. října 2008

Šafránový kuskus se zeleninou

PŘÍPRAVA ZELENINY

Suroviny


2 polévkové lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku, najemno nasekaného

1 polévkovou lžíci směsi koření ras el hanout

1/2 polévkové lžíce soli

1 středně velká mrkev, oloupaná a nakrájená na čtvrtky

1 středně velký pastiňák, oloupaný a nakrájený na čtvrtky

2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na čtvrtky

1 středně velká kedlubna, oloupaná a nakrájená na čtvrtky

1 středně velká cuketa, nakrájená na čtvrtky

1 plechovka konzerv. hrachu, zbaveného nálevu a osušeného

2 středně velká rajčata, nakrájená na čtvrtky


Příprava


Ve velkém hrnci při středně velkém ohni osmahneme na oleji česnek. Přidáme směs koření ras el hanout, promícháme a vaříme cca 1 minutu. Přidáme 1/2 polévkové lžíce soli, 5 šálků vody, nakrájenou zeleninu. Přivedeme k varu. Přidáme hrách. Snížíme teplotu a vaříme zeleninu dokud nezměkne (cca 15 - 20 minut). Teprve na konec přidáme rajčata. Vaříme dalších 5 minut na mírném ohni.


Zeleninu vyjmeme a dáme stranou. Vývar použijeme k uvaření kuskusu.


Směs koření RAS EL HANOUT:
1 čajová lžička mletého kmínu
1 čajová lžička zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička kurkumy
3/4 čajová lžička mletého černého pepře

3/4 čajová lžička mletého kardamonu

1/2 čajová lžička mleté skořice

1/2 čajová lžička mletých koriandrových semínek
1/2 čajová lžička papriky

1/2 čajová lžička mletého nového koření
1/4 čajová lžička mletého hřebíčku


PŘÍPRAVA KUSKUSU


Suroviny


2 šálky kuskusu

2 šálky zeleninového vývaru

2 polévkové lžíce másla

1 menší cibuli nakrájenou na velmi jemno

1 šalotku nakrájenou na velmi jemno

1 menší červenou papriku nakrájenou na velmi jemno

1 čajovou lžičku šafránu

2 polévkové lžíce najemno nasekané pažitky

1 čajovou lžičku soli

pepř na dochucení

potravinová fólie


Postup


V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme 2 lžíce másla a šafrán.

Na pánvi rozpustíme trošku másla a orestujeme cibuli, šalotku a papriku tak, dokud cibule nezesklovatí.

Poté přidáme cibuli a papriku z pánve do zeleninového vývaru, který se už tou dobou vaří. Vše promícháme.

Do velké nádoby vsypeme kuskus. Do této nádoby s kuskusem vlijeme vývar se všemi ingrediencemi, které jsme do vývaru přidali. Důkladně promícháme a okamžitě nádobu přikryjeme plastickou fólií a necháme přesně 5 minut působit.

Po 5 minutách sejmeme fólii - vidličkami tak dlouho prohazujeme kuskusem, abychom uvolnili veškerou vytvářející se páru. Neustálým promícháváním chceme z kuskusu uvolnit zbytky páry proto, abychom zabránili dalšímu “vaření” kuskusu, čímž by došlo k rozmělnění hmoty. S tímto procesem je důležité si dát opravdu práci, protože jedině tak získáte z kuskusu sypkou provařenou hmotu. Nutně si musíme uvědmit, že kuskus je vlastně těstovina.


Žádné komentáře: