neděle 26. října 2008

Harira (polévka)


Říká se, že polévku harira lze připravit na tolik způsobů, kolik je její konzumentů.

Harira je tradiční polévkou oblasti Maghrebu (Maroko a Alžír). Obvykle se jí v období muslimského svatého měsíce ramadánu. Po náročném dni během svátku ramadánu, kdy muslimům nesmí přes ústa projít žádná potrava ani žádná voda, přijde tato výživná polévka vždy k dobru a patří tak k prvním snídaňovým pokrmům po západu slunce.

Ale aby nezůstalo jen u ramadánu, servíruje se tato pochoutka také příbuzným a přátelům při svatbách, hned první ráno po svatební noci. Tady se však již recept hariry liší od toho, který je platný pro vaření polévky během ramadánu. Obvykle se harira na svatbách vaří s hustým buď kuřecím nebo jehněčím vývarem a vždy obsahuje kousky buď kuřecího nebo jehněčího masa. Zatímco během ramadánu se připravuje harira pouze s hráškem, čočkou a vejcem.

Suroviny (6 porcí)

Zelenina

* 2 středně velké cibule
* 3 nakládaná oloupaná rajčata
* 1 šálek nasekané petržele
* 1 šálek nasekaného koriandru
* 1/2 šálku čočky
* 1/2 šálku sušeného hrachu

Koření

* 2 polévkové lžíce tomatové pasty
* 1 1/2 polévkové lžíce mletého zázvoru
* 1 čajová lžička pepře
* 1 čajová lžička soli
* 1/2 čajové lžičky šafránu
* 2 zeleninové bujóny
* 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Ostatní

* 4 polévkové lžíce olivového oleje
* 6 šálků vody
* 1 polévková lžíce másla
* 1 vejce

Postup

Namočíme čočku a hrách v míse s vodu - pokud používáme hrách sušený, je nutné jej nechat namočený ve vodě přes noc.

Jemně nakrájíme cibuli.

Připravíme loupaná rajčata (z plechovky) a nakrájíme je na kostky.
V mixéru rozmixujeme rajčata s polovinou dávky koriandru a polovinou dávky petržele.
V hrnci, ve kterém budeme polévku vařit, rozpálíme olivový olej.
Do rozpáleného oleje přidáme najemno na
krájenou cibuli - počkáme, dokud není cibule sklovitá - teprve poté přidáme zbývající dávku koriandru a petržele.
Promícháme a po cca dvou minutách teprve přidáme hmotu vytvořenou z rozmixovaných rajčat, koriandru a petržele.
Přidáme všechno koření a vše pořádně promícháme.
Přidáme hrášek a čočku.
Přidáme vodu a zeleninový bujon. Vše důkladně promícháme. Přikryjeme hrnec pokličkou a za občasného míchání necháme cca 30 minut vařit na mírném ohni.
Po 30 minutách rozpustíme kukuřičný škrob v trošce vody a přidáme do polévky.
Vaříme dalších cca 10 minut.
Nakonec přidáme vejce, pořádně promícháme.

Polévka se může servírovat. Servíruje se obvykle s
čtvrtkou citronu a sušenými fíky.


Recept použit z webu cookingwithalia.com

Žádné komentáře: